Korsetteja, kangaspaloja ja tötteröliivejä – tällainen on rintaliivien monivaiheinen historia

Korsetteja, kangaspaloja ja tötteröliivejä – tällainen on rintaliivien monivaiheinen historia

Tiesitkö, että rintaliivit keksittiin yli sata vuotta sitten? Amerikkalainen Mary Phelps Jacob patentoi naisten rintaliivit New Yorkissa vuonna 1913. Jacob piti korsettia epämukavana ja halusi uudistaa modernin naisen aluspukeutumista.

Jos tarkkoja ollaan, rintaliivien historia ulottuu kuitenkin vielä kauemmas. Jo 1800- luvun lopulla Marie Tucek patentoi oman liivikeksintönsä. Missio oli kuitenkin eri: siinä missä Jacob pyrki liiveillään lisäämään käyttömukavuutta ja saamaan naisten povelle tukea, Tucek pyrki piilottamaan rinnat näkyvistä.

Tukea rinnoille on antanut myös korsetti, rintaliivien isoäiti, joka saapui markkinoille 1500-luvulla. Korsetilla rintoja pyrittiin kohottamaan ja naisten ylävartaloa muokkaamaan ihannemittoihin.

Vuosisatojen ajan naiset ovat vuoroin peittäneet ja vuoroin kohottaneet rintojaan – muodin muuttuessa ja saatavilla olevien apuvälineiden vaihtuessa. Historiankirjoissa on viitteitä esimerkiksi kreetalaisista papittarista, jotka käyttivät rintoja paikallaan pitäviä kankaita jo 1500 ennen ajanlaskumme alkua.

Jacobia pidetään kuitenkin eräänlaisena rintaliivien äitinä, joka aloitti mukavien rintaliivien kehittämisen kahden silkkikangaspalan ja nauhan avulla. Kevyistä bandeau-liiveistä tuli trendi 1920-luvulla, ja Jacobin rintaliivien läpimurtoa edisti myös ajan henki: naiset alkoivat tehdä töitä, ja työnteossa vielä siihen aikaan paljon käytetty korsetti oli tiellä.


1930-luvulla rintaliivejä alettiin valmistaa teollisesti. Rintaliivien suunnittelu kehittyi, ja kupillisista liiveistä tuli valtatrendi. Rintaliiviyritys S.H. Camp and Company kehitti nykymuotoisen kuppikokotaulukon – sen ansiosta yhden koon ei tarvinnut enää sopia kaikille, vaan liivejä valmistettiin vastaamaan yhä paremmin erikokoisten asiakkaiden tarpeita.


1940-luvulla muotiin tulivat topatut, povea kohottavat liivit, ja seuraavana vuosikymmenenä kohistiin jälleen uudesta keksinnöstä: pop-tähti Madonnankin käyttämistä tötteröliiveistä tuli puheenaihe.

Urheiluliivit keksittiin 1970-luvulla, kun fitness-trendi nosti päätään, ja viimeistään silloin rintaliivit olivat löytäneet tiensä naisten vaatekaappeihin.


2000-luvulla rintaliivimuoti on monipuolisempaa kuin koskaan. Tutustu Meritta Bran liivivalikoimaan ja löydä omat suosikkisi kattavasta valikoimasta.