Merinovillaa alusvaatteisiin

Merinovillaa alusvaatteisiin

Merinovilla on löytänyt tiensä jo kauan sitten kerrastoihin ja suomalaisten pukeutumiseen. Merinovillasta valmistetaan vaikka mitä, kerrastoja, pipoja, neuleita, lapasia ynnä muuta. Nyt on kuitenkin aika esitellä merinovillaiset alusvaatteet. Anita on ottanut kopin tästä laadukkaasta materiaalista, jolla on vertaansa vailla olevat ominaisuudet, sekä asiakkaiden toiveesta saada merinovillaiset urheiluliivit etenkin talveksi.

Tänä talvena tämä on totta, sillä toimitukseen tulee merinovillavuorilla olevat urheiluliivit. Tyylikkäät harmaat urheiluliivit kantavat nimeä PanAlp wool ja ovat Anitan tukitasol- la firm support. Liivit sopivat lähes kaikkiin urheilulajeihin, talvilajeista esimerkiksi hiihtoon ja luisteluun. Ihoa vasten tuleva merinovilla on samettisen pehmeä ja tun- tuma päällä on erityinen, liivien olemassa olon unohtaa, sillä ne eivät ärsytä ihoa eivätkä kutita. Ulkopuolella oleva verkko- materiaali hengittää ja tuo tukea liiveille. Liivien leveät olkaimet ovat myöskin vuoritettu merinovillalla ollen näin erittäin pehmeät ja miellyttävät. Lisämukavuutta liiveihin tuo leveä ja hengittävä alanauha, joka ei rullaudu käytössä.

Materiaalina villa on omaa luokkaansa. Luonnonmateriaalina se ei sisällä synteettisiä kuituja ja sillä on vertaansa vailla olevia ominaisuuksia. Villa on tunnettu sen lämmönsäätelykyvys- tään, se lämmittää talvella ja pitää viileänä kesällä. Villa siirtää kosteutta pois iholta ja lämmittää märkänäkin, mikä tekee siitä ylivoimaisen materiaalin kosteissa olosuh- teissa. Villa on hengittävää, sillä ilma pääsee kiertämään hienojen kuitujen välissä eikä kosteus jää iholle, vaan villa siirtää sen iholta kankaan ylempiin kerroksiin. Merinovilla on erityisen hieno materiaali ihoa vasten tuleviin kerroksiin, sillä se on on tavallista lampaanvillaa pehmeämpää. Se ei pistele eikä kutita suurinta osaa ih- misistä, jolloin villan ominaisuuksia saadaan hyödynnettyä suoraan ihoa vasten. Villa on myös ekologinen materiaali, sillä se on biologisesti hajoavaa ja kierrätettävää eikä siitä luonnonkuituna irtoa pestessä haital- lista mikromuovia vesistöihin. Pesun sijaan merinovillaiset vaatteet saa raikastettua usein tuulettamalla, sillä villa puhdistaa itse itseään. Se on myös antibakteerinen mate- riaali, joka pyrkii neutraloimaan hajuja. Täysin ongelmatonta merinovilla ei kuitenkaan ole ja se onkin tunnettu lampaiden mulesing-käsittelystä. Mulesing- käsittelyssä lampailta poistetaan roikkuvaa ihoa peräaukon ympäriltä, jotta kärpäset eivät pääse munimaan ihopoimuihin. Toimenpide on lampaille erittäin kivulias eikä kivunlievitystä aina käytetä. Eläinsuoje- lullisista syistä mulesing-käsittelyä arvos- tellaan voimakkaasti ja sitä pidetään usein myös tarpeettomana, sillä loisten lampaille aiheuttamia haittoja voidaan torjua myös muilla keinoilla. Monet villantuottajat ovatkin jo luopuneet mulesing-käsittelystä ja valveutuneiden kuluttajien ansiosta mulesing-vapaan villan kysyntä kasvaa, joka puolestaan lisää lopuillekin tuottajille painetta luopua käsittelystä.

Anita pitää ekologista jalanjälkeään tärkeänä ja haluaa varmistaa, että tuotteissa käytettävät materiaalit ovat vastuullisia samoin kuin koko tuo- tantoketju valmiiseen tuotteeseen asti. Sen takia Anitan käyttämä merinovilla on ehdottomasti mulesing-vapaata ja täyttää RWS eli responsible wool standardit. RWS on systeemi, jolla taataan vastuulli- nen toiminta lampurista aina valmiiseen tuotteeseen asti. Jotta valmis tuote tai materiaali voi saada RWS hyväksynnän on sen täytettävä kaikki siihen kuuluvat kriteerit, jotka ulkopuolinen toimija käy tarkastamassa. Standardiin kuuluu kolme isoa osa-aluetta; eläinten hyvinvointi, maankäyttö ja sosiaalinen vastuu. Eläimet eivät saa olla mulesing-käsiteltyjä eivätkä polttomerkittyjä sekä niillä pitää olla vapaa pääsy juomapaikoille ja varjoon sekä niillä on oltava tuuletetut lampolat tai muut suojat. Maankäyttö täytyy suun- nitella järkevästi, jotta maata ei kuluteta liikaa ja luonnon monimuotoisuus säilyy lampaiden kasvatuksesta huolimatta. Standardi ei salli myöskään liiallista tuho- laismyrkkyjen käyttöä. Villan tuotannon missään vaiheessa ei hyväksytä myöskään riistoa tai lapsityövoiman käyttöä.

Meritta Bra Tarjoaa asiakkaille ilmaisen 30 päivän vaihto- ja palautusoikeuden. Mikäli tarvitset henkilökohtaista apua sopivien liivien valinnassa, soita meille 050 589 9550 tai lähetä sähköpostia asiakaspalvelu@merittabra.fi, niin autamme sinua. Myös verkkokaupan chatista tavoitat meidät kätevästi vaikka tilausta tehdessäsi!