Tvätt och skötselråd

liivien-pesuohje

Handtvätt av din bh

Bh:ar rekommenderas att tvättas för hand vid ca 30 grader med en flytande tvättmedel. Tvättmedlet bör vara speciellt avsett för färgade tvätt och utan blekmedel. Även vita underkläder kan tvättas med tvättmedel som är avsett för färgad tvätt. Blekmedel bör lämnas bort, eftersom det kan skada elastanet i bh:arna.

Vid handtvätt, skölj först bh:n nogrannt med kallt vatten och tillsätt sedan lite flytande tvättmedel. Underkläder gillar inte för mycket tvättmedel, lagom är nog. Skölj sedan noga.

Den lämpliga tvättintervallen för din bh är ca 2-3 dagar, beroende på hur mycket du svettas. Sport-bh'n rekommenderas tvätt efter varje träningspass.

Maskintvätt - vi rekommender tvättpåse

Om du ändå vill tvätta din bh i tvättmaskinen, rekommenderar vi starkt att du använder en tvättpåse. Genom att använda en tvättpåse skyddar du både bh:n och tvättmaskinen. Det är bra att knäppa igen spännena på bh:n innan du lägger den i tvättpåsen.

Använd alltid flytande tvättmedel och välj det mjukaste programmet. Temperatur får vara högst 30 grader. Undvik att använda sköljmedel och centrifugering. Tvätta alltid din bh separat från andra tunga plagg.

Kom ihåg att alltid kontrollera tvättråden på etiketten från tillverkaren, eftersom handtvätt först och främst rekommenderas för bygel bh'n.

 

rintaliivien-kuivaus

Torkning

Låt din bh torka luftigt. Vi rekommenderar att undvika direkt solljus och torktumlare. En bra metod för att torka din bh är att hänga dem på ett byksträck mellan kuporna.

Det är inte bra att torka bh'n så att de hänger från axelbanden, eftersom vikten från våta bh töijer ut axelbanden.

liivit-narull-1

Förvaring av din bh

Din bh bör förvaras på ett ventilerat ställe, helst radade i en låda. Kuporna på formpressade bh bör inte vikas ihop i varandra för en längre tidsperiod då de kan klämmas samman och bilda oönskade märken. Du riskerar även att de förlorar sin form.

Det är inte bra att lägga bh'n lådan direkt efter att du har tagit av dem.  Din bh behöver få luft så att materialet hinner torka och får andas. Din bh behöver vila efter användning för att behålla sin elasticitet och hårdhet. Om du använder en och samma bh varje dag kommer den att ha en kortare livslängd än jämfört att du alternerar bland flera. Därför rekommenderar vi att du alltida har flera än ett par bh'n du använder.

liivit_laatikossa-1

Skötsel av badkläder

Det är viktigt att ta hand om dina badkläder. Bastu, solkräm, havsvatten, svett och simhallarnas klor kan skada dina badkläder och förkorta deras livslängd. Med rätt skötsel kan du hålla dina badkläder bra länge.

Badkläderna bör sköljas väl efter varje användning. Handtvätt med flytande, milt tvättmedel och en temperatur på högst 30 grader rekommenderas för badkläder. Var noga med temperaturen, eftersom 30 grader kan kännas kallt då man känner med händerna. Det är dock lämpligt för badkläder. Varmare temperatur än 30 grader är skadligt. Torka badkläderna med luftigt. Vi rekommenderar inte att man vrider ut överskottsvatten. Torka inte badkläderna på värmeelement, i solen eller i en torktumlare. Följ alltid tillverkarens tvättråd.

liivit-narull-1